Koffie Verslag | Guatemala Koffie Beoordelingen

Vrouwen die een pauze nemen terwijl ze werken in een koffiekwekerij op een Guatemalteekse boerderij. Met dank aan Kenneth Davids.

Hoewel sommige mensen in de speciale koffie-industrie nog steeds verwijzen naar de “klassieke beker uit Midden-Amerika”, waarmee de diverse koffieproducerende landen Guatemala, Honduras, Nicaragua, El Salvador en Costa Rica feitelijk op één hoop worden gegooid, is het nu meer de trend om steeds meer fijne verschillen tussen deze oorsprongen in termen van variëteiten, verwerking en bekerprofielen die specifiek zijn voor elk. Single-origin koffie is de belangrijkste motor van de verkoop in de speciaalmarkt, en deze maand kijken we naar de koffies van Guatemala, iets wat we sinds 2013 niet meer in rapportformaat hebben gedaan.

Wanneer Koffie recensie redacteur Kenneth Davids ondervraagd het landschap van Guatemala-koffie meer dan 20 jaar geleden, waren de thema’s die naar voren kwamen de groeiende regio, het gebrande niveau en de inspanningen van Anacafe, de Guatemalteekse Koffievereniging opgericht in 1960, om het land na tientallen jaren van burgeroorlog te profileren als een waardige en onderscheidende concurrent in de speciale koffie-arena. In 1990 werd “Guatemalan Coffees” gelanceerd als de merknaam van een toenemende productie van speciale koffie, en in 2018 werd koffie door de Guatemalteekse regering erkend als een “immaterieel erfgoed van de natie” vanwege zijn bijdrage aan de nationale economie en zijn historische verankerd in de cultuur.

Tegen de tijd dat we onze 2013 Guatemala rapport, begonnen telers te experimenteren met het planten van verschillende koffievariëteiten, maar we zagen de verwerkingsexperimenten die al in het nabijgelegen Costa Rica al in volle gang waren, niet. Misschien hebben gevechten met bladroest de experimentele geest afgeremd, maar het kan zijn dat klassieke gewassen koffie de naam Guatemala goed genoeg vertegenwoordigde om zowel producenten als consumenten tevreden te stellen.

Hoe gaat het in 2021? In zekere zin is het verhaal van koffie in Guatemala vergelijkbaar met het verhaal van speciale koffie over de hele wereld: koffiedrinkers, importeurs en branders zijn druk op zoek naar de volgende grote nieuwigheid. Deze impuls is deels de menselijke natuur, deels het voorrecht van gemakkelijke toegang tot koffie van bijna overal. Voor koffieproducenten van oorsprong kan het krabben van die jeuk door het aanbieden van ongebruikelijke variëteiten of experimentele verwerkingsmethoden leiden tot hogere premies. Maar wat interessant was aan het cuppen van de 52 koffies die we voor dit rapport ontvingen, is dat traditionele variëteiten en verwerkingsmethoden nog steeds de overhand lijken te hebben in Guatemala, tenminste als we beoordelen in termen van beoordelingen.

Zaden planten in een Guatemalteekse koffiekwekerij. Met dank aan Kenneth Davids.

Van de 52 koffies die we ter overweging hebben ontvangen, zijn er 33 gewassen, 15 natuurlijk verwerkt, twee honing verwerkt en twee anaëroob verwerkt. De tien met de hoogste score, die we hier beoordelen met 92 tot 96, zijn voornamelijk traditioneel gewassen, met twee naturals.

Wat betreft de variëteiten van Arabica onder de inzendingen, als we de traditionele variëteiten die in Guatemala worden geteeld beschouwen als Bourbon, Caturra, Catuaí, Typica, Maragogype, Pache en Pacamara, dan zijn de enige uitschieters die we hier bekijken twee Geisha’s, beide gewassen. Sinds de herontdekking in 2004 is de Geisha-variëteit naar elke koffieregio ter wereld gedragen, zo lijkt het, geprezen om zijn rijke bloemigheid, geconcentreerd fruit en uitgebalanceerde structuur. Maar het zijn de traditionele variëteiten die de recensies en beoordelingen van deze maand domineren.

Twee opvallende gewassen geisha’s geroosterd in Taiwan

GK Coffee’s Sierra Roja Geisha, met een score van 96, is een Geisha in technicolor – gefocust en zelfverzekerd met uitbundige bloemen door de hele beker – en het is door vrouwen gekweekt. Lorena Castillo Castellanos van Sierra Roja Farm, in het nevelwoud van Sierra de las Minas, begon twee jaar geleden met het verbouwen van de schaduwbomen van haar vader. Castellanos heeft een achtergrond in natuurbehoud en duurzaamheid, waarden die ze naar Sierra Roja brengt terwijl ze experimenteert met nieuwe variëteiten en verwerkingsmethoden.

Voor GK-brander Gary Liao is Guatemala het toonbeeld van een klassieke productieregio omdat de koffie die het produceert een scala aan zintuiglijke expressies vertegenwoordigt, wat hem helpt zijn eigen zintuiglijke training te perfectioneren in het identificeren van specifieke koffievariëteiten. Geisha’s uit de hooglanden, zegt hij, zijn onmiskenbaar vanwege hun rijke bloemige zoetheid en hoge zuurgraad. (Hij houdt van deze Sierra Roja als cold-brew, maar ook als filterkoffie.)

Nog een Taiwanese koffiebrander, eigendom van een vrouw Green Stone Coffee, ingezonden een heerlijk gewassen Geisha dat komt ook uit de hooggelegen, Geisha-vriendelijke regio Sierra de las Minas. Deze koffie, met een score van 93, is intens fruitig met tonen van passievrucht en kruidige bloemen.

Van deze koffie zegt Green Stone-eigenaar en opvoeder Kelly Wang dat ze houdt van de heldere, uitgebalanceerde zuurgraad die hooggegroeide Geisha’s kunnen bieden. Ze bewondert vooral de visie van de vierde generatie boer Teodoro Engelhardt om een ​​boerderij te creëren die een zelfvoorzienend ecosysteem vertegenwoordigt in het microklimaat van een tropisch regenwoud.

De vele gezichten van klassieke gewassen variëteiten

Het hart van onze eigen ervaring met het cuppen van meer dan 50 Guatemala-koffiesoorten uit het hele land lag vooral in het succes van klassieke variëteiten die volgens de traditionele gewassen methode werden verwerkt. Wat interessant is, is dat de zes beste gewassen, niet-Geisha-monsters die we hier beoordelen, variërend van 92-94 in score, in vier verschillende regio’s werden gekweekt: Huehuetenango (in de noordwestelijke hooglanden), Fraijanes (een zuid-centraal plateau), meer Atitlan (in het zuidwesten) en het meer van Amatitlán (ten zuiden van Antigua). En bijna alle traditionele variëteiten zijn hier vertegenwoordigd; alleen Maragogype ontbreekt.

Vers gelost uit de fermentatietank, worden koffiebonen in een traditionele Guatemalteekse molen “gewassen” of ontdaan van fruitresten in een kanaal van stromend water. Met dank aan Kenneth Davids.

Van deze klassieke koffiesoorten, San Diego’s Nostalgie Koffiebranders’ Guatemala La Voz verdiende de hoogste score van 94. Eigenaar-brander Taylor Fields zegt dat deze koffie oorspronkelijk was geselecteerd voor de Memory Lane-melange van Nostalgia, maar het team vond het zo lekker dat ze besloten om het als een single-origin selectie aan te bieden. Bestaande uit Typica, Bourbon en Caturra, toont het kopprofiel zowel diepe chocolade als hoge tonen van citrus. Deze koffie wordt geteeld aan de oevers van het beroemde meer van Atitlan en wordt geproduceerd door kleine leden van de coöperatie La Voz que Clama en el Desierto, wiens productie in het hele land hoog aangeschreven staat vanwege zijn helderheid en helderheid.

Iconische boerderij El Injerto staat bekend om zijn vroege beleid om zijn eigen productie niet aan te vullen door koffie in perkament van andere boerderijen te kopen. Dit beleid creëerde wat in wezen een “landgoed” -koffie is, net als een landgoedwijn, waarbij de familie Aguirre elke stap controleert, van planten tot malen en elke andere fase langs de weg. Equator Coffee, eigendom van vrouwen, gevestigd in San Rafael, Californië, stuurde ons El Injerto’s gewassen Pacamara (93), een mooi voorbeeld van deze inherent zoete hartige variëteit, rijk bitterzoet (denk aan hopbloemen) en diep chocolaty met een volle, stroperige body. El Injerto ligt in Huehuetenango, misschien wel de beroemdste teeltregio van Guatemala, op de hellingen van de centrale bergketen, waar de bodem voornamelijk uit klei bestaat en de hoogtes variëren van 3.000 tot 6.000 voet, wat een breed scala aan expressies mogelijk maakt.

Equator’s directeur van Coffee Ted Stachura zegt: “De Aguirre-familie heeft een lasergerichte benadering van nieuwe variëteiten en verwerkingsmethoden. Zodra het experiment is voltooid, is de resulterende koffie die ze kunnen produceren van de hoogste kwaliteit. Als de resultaten van hun testen geen groot potentieel laten zien, nemen ze niet de moeite om die types aan te bieden. Pacamara heeft een bewezen staat van dienst op de boerderij en we kopen nu elk jaar een kleine hoeveelheid van deze koffie in.”

Een andere Huehuetenango-koffie, een in Santa Barbara geteelde Pache, werd ingediend door Staatskoffie (93). Eigenaar Keith Gehrke zegt over Guatemala-koffie in het algemeen: “Ik werd in 2007 echt verliefd op koffie uit Guatemala toen ik Edwin Martinez van Finca Vista Hermosa ontmoette. Zijn koffie was geweldig en hij werd een vriend. Dat was ook de eerste keer dat ik hoofdbrander was voor een bedrijf. Dus een zeer gedenkwaardige en nostalgische ervaring voor mij nu. Guatemala-koffies hebben zo’n geweldige balans in het kopje, samen met body en zoetheid, dat als ik maar één herkomst zou moeten kiezen om voor altijd te kopen, ik waarschijnlijk Guatemala zou kiezen.” Deze Pache is een voorbeeld van Gehrke’s observatie met zijn levendig zoete, subtiel complexe profiel. Pache is een natuurlijke dwergmutatie van Typica, ontdekt in Guatemala in 1949.

Eindelijk, in Denver gevestigd Novo Coffee Roasters heeft een El Mirador (93) ingediend, ook uit Huehuetenango. Deze mix van Caturra, Catuai en Bourbon, geteeld door kleine boeren, is knapperig chocolade met ondertonen van zoete kruiden.

Een inzending van het Fraijanes-plateau, een regio die pas in de laatste twee decennia serieus naar de VS is gaan exporteren, is afkomstig van Kakalove Café in Chia-Yi, Taiwan. Men denkt dat, omdat veel van de grond in dit gebied vulkanisch is, de in Fraijanes geteelde koffie een kenmerkende evenwichtige zuurgraad vertoont, wat zeker geldt voor deze koffie, een Gele Catuaí (93). Eigenaar-brander Caesar Tu zegt dat de boerderij van Oscar Pimentel voornamelijk uit experimentele microlots bestaat, maar vanwege vertragingen in de verzending in verband met Covid-19 was zijn selectie voor import naar Taiwan vrij beperkt, dus hij had het geluk deze zoete, levendige, resonerende kop te vinden, de belichaming van een dagelijkse drinker.

Charlotte, North Carolina’s Magnolia Coffee biedt deze Guatemala Finca San Gerardo aan. Met dank aan Magnolia Coffee.

Afronding van de beste van de klassieke inzendingen is Charlotte, North Carolina Magnolia Coffee’s Finca San Gerardo Bourbon (92), een diepgekleurde, bloemige en nootachtige kop die wordt gekweekt in de regio van het meer van Amatitlán in het zuiden van centraal Guatemala, net ten zuiden van Guatemala-stad (en niet te verwarren met het grotere meer van Atitlan). Eigenaar Jay Gestwicki koopt al een aantal jaren groene koffie van deze boerderij. Hij zegt dat hij op zoek was naar “een uitzonderlijke koffie voor elke dag” met heldere chocoladetonen en veel nuance, en deze koffie past daar perfect bij.

Twee overtuigende natuurlijke koffiesoorten

Het aantal natuurlijk verwerkte koffiesoorten die we beoordelen op Koffie recensie is gestaag toegenomen, jaar na jaar. In de context van Midden-Amerika is Guatemala misschien veel minder uitbundig in experimenten dan Costa Rica, El Salvador en zeker Panama als het gaat om de “funky trein” van anaërobe verwerking, maar natuurlijke koffiesoorten – koffie die in de hele vrucht is gedroogd – lijken sterk op te komen. Van de 15 natuurlijk verwerkte koffiesoorten die we voor dit rapport ontvingen, scoorden er twee 92, die we hier beoordelen: Taiwan Qin Mi Coffee’s Acatenango Pacamara Natural en Plat Coffee’s Finca Granada Natural.

De eerste vertegenwoordigt nog een andere groeiende regio, Acatenango, waarvan de zandgronden zijn verrijkt met mineralen van regelmatige vulkaanuitbarstingen in de buurt, misschien bemoedigende koffie met zowel hartige als zoete tonen. Qin Mi’s Pacamara is puur fruitig en rijk bitterzoet. De Plat Finca Granada is een Bourbon-Caturra blend van Huehuetenango met tonen van taartkers, lavendel en cacao nib. Raymond Cheung van Plat houdt van natuurlijke producten uit Guatemala vanwege de waarde die ze bieden, terwijl Qin Mi’s koffiebrander “Hank” deze specifieke natuurlijke uit 40 Guatemala’s koos die hij blind tot een kommetje maakte.

Qin Mi’s koffiebrander “Hank” koos een natuurlijke Acatenango Pacamara uit 40 Guatemala-koffies die hij blind tot een kopje maakte. Met dank aan Qin Mi Coffee.

Balans, vertrouwdheid, kwaliteit

Het grootste voordeel van onze cupping is dat Guatemala een go-to-oorsprong is voor uitgebalanceerde koffie met een stijl die we herkennen en waar we van houden, waarvan de kwaliteit over de hele linie hoog is en waarvan de innovatie wordt gemeten en grotendeels succesvol is.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Wakeupyourministers
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart